Sjette utgave av Norsk Vinskue gikk av stabelen den 19.08.2022 under vakre omgivelser på Leikanger Fjort Hotel.
Årets dommerpanel bestod av: Olav Heen, Anne Enggrav, Albert Schamaun, Sebastian Bredal og Monika Wessel.
Vellykket vinskue
Norsk vinskue arrangeres årlig av foreningen Norske druedyrkere, og alle som lager vin av druer dyrket i Norden kan melde sine viner inn til bedømming. Dette året ble det levert inn hele 41 viner til vinskuet fordelt på de fire klassene hvit, rosé, rød og musserende.
Optimisme for fremtiden
Norsk vinproduksjon er inne i en spennende utvikling, og resultatene fra årets vinskue viser at det spirer og gror i den norske vinbransjen. Grubbestad gård er et glitrende eksempel på hvordan dedikasjon, innovasjon og samarbeid kan løfte norsk vin til nye høyder. Med klimaendringer som muliggjør dyrking av flere druesorter, kombinert med økende interesse for lokalprodusert vin, kan Norge være på vei til å sette sitt preg på den internasjonale vinscenen i årene som kommer.
Foreningen Norske Druedyrkere, som sto bak arrangementet, melder også om økt engasjement blant norske vinentusiaster. Med stadig flere kurs og arrangementer som fremmer kunnskap og samhold blant druedyrkere, er det liten tvil om at dette bare er begynnelsen på en blomstrende fremtid for norsk vinproduksjon. Kanskje vil vi i løpet av det neste tiåret se enda flere norske viner hevde seg i konkurranser både her hjemme og ute i verden.
Full pott for vinbøndene på Grubbestad
Bjarne K. Trollsås og Cecilie Skjerven fra Grubbestad gård i Sandefjord fikk full uttelling under Norsk vinskue dette året: Førsteplass i klassen musserende vin, Årets beste norske vin, Årets beste nordiske vin, og jammen ble de også kåret til Årets vinbonde! – Vi på Grubbestad Gård setter stor pris på utmerkelsene vi mottok på årets vinskue, sier vinbøndene selv.
Inspirerende
– Anerkjennelsene betyr ekstra mye for oss, når konkurransen var preget av mange viner av veldig høy kvalitet og mange dyktige vinbønder, samt et profesjonelt dommerpanel. Dette inspirerer og motiverer oss til å fortsette å produsere norsk kvalitetsvin. Vi vil også trekke frem vår eminente vinmaker Danilo Costamagna og produksjonsrådgiver Stanislav Strbac for et veldig bra samarbeide. Grubbestad gård har drevet vingård siden 2018, og hadde i år én vin på vinskuet, med druen Solaris.
Et løft for regionene
Det er verdt å merke seg hvordan vinproduksjon også kan skape positive ringvirkninger lokalt. Grubbestad gård har ikke bare produsert prisvinnende vin – de har også satt Sandefjord på kartet som en destinasjon for kvalitetsbevisste vinelskere. Slike initiativer bidrar til å styrke både reiseliv og næringsliv i distriktene, noe som gir grunn til å se lyst på fremtiden for både vinbønder og lokalsamfunn.