Planen nedenfor er tenkt for deg som ønsker å etablere en vingård samt prosessen for å lage din egen vin. Prinsippene er de samme om dere har to planter eller flere tusen.
Her beskrives stegene fra planlegging, planting, beskjæring og stell i vekstperioden, til høsting og vinfremstilling. Litteraturlisten kan brukes individuelt, men er også foreningens plan for de praktiske kurs som holdes gjennom året i vinmark og kjeller.
Norge ligger i utkanten av det definerte vinområdet, men vårt mangfoldige landskap gir flere områder med et godt klima egnet for vindyrking.
Lokaliteter med særlig god beskyttelse kan gi høyere gjennomsnittstemperatur. Dette sammen med stor variasjon av bergarter og lange lyse dager gjør Norge til annerledeslandet for vindyrking.

Det er viktig med en god planlegging før man går i gang med å anlegge sin vingård.

Det er hyggelig med en ordnet vingård, snorrette rader og lik rad og planteavstand.

Riktig stell blir hovedarbeidet når vingården har kommet til etablings- og produksjonsfasen.

Den overordnede prosessen for fremstilling av rødvin, rosevin, hvitvin og musserende vin

Litteraturlisten, dokumentasjon og protokoll er viktige referanser og utdyping til planen.